Log in
2017 was het nutritional assessment-jaar. We hadden een themanummer, een congres en de start van nutritionalassessment.nl. Hoe staat het nu? We spraken met Wesley Visser en Emma Koster, diëtisten in het Erasmus MC.
ir. Caroelien Schuurman

Visser is nefrologiediëtist bij dialysepatiënten. Hij startte vorig jaar met een promotietraject naar voedingsinterventies bij patiënten met nierfalen. Koster is kinderdiëtist bij het Sophia Kinderziekenhuis. Beiden zijn lid van de nutritional assessment (NA)-commissie van de afdeling Diëtetiek. Ook vertegenwoordigen ze het Erasmus MC in het landelijke Nutritional Assessment Platform (NAP).

Hoe het begon

Visser: “Ik weet nog goed hoe het begon. Op neurologie was een sportieve jongen opgenomen na een skiongeluk. Deze jongen lag de hele dag op bed. Hij kreeg sondevoeding, maar was al 25% van zijn gewicht verloren. De arts zei: ‘Hij valt af, moet hij niet meer sondevoeding krijgen?’ Die vraag konden we eigenlijk niet goed beantwoorden. We konden hem wel meer voeding geven, maar zou dat iets bijdragen? Of zou hij dan alleen maar meer vet krijgen? Hoeveel had hij eigenlijk nodig? En zou hij nu vet of spieren verliezen? Daarin zijn we