Log in
Dr. Karin Ipema is gespecialiseerd in nefrologie. Na zestien jaar dialysecentrum werkt ze nu in het UMCG. “Je moet je als diëtist natuurlijk bijscholen, het liefst breed. Maar creatief omgaan met de complexiteit van het dieet leer je toch vooral in de praktijk.”
Wendy van Koningsbruggen

Hoe ben je in deze specialisatie terechtgekomen?

“Al tijdens de opleiding vond ik nierziekten heel leuk en interessant. Toen ik na verschillende invalbanen werd aangenomen bij het Dialyse Centrum Groningen, ben ik echt helemaal voor dialyse en voeding gegaan. Ik heb daar zestien jaar gewerkt en ben in 2016 gepromoveerd. Sinds ruim een jaar werk ik in het UMCG. Hier zie ik vooral patiënten met nierfalen en patiënten die een transplantatie hebben gehad.”

Hoe heb je je gespecialiseerd?

“Je hebt nu een hele goede basiscursus Voeding bij nierziekten, maar in mijn tijd was die er nog niet. Ik heb me gespecialiseerd door veel te lezen en bijscholingen te volgen. Onder meer van het netwerk Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN), waar ik me destijds meteen bij heb aangesloten. Maar ook veel uiteenlopende andere bijscholingen. Een brede scholing sluit altijd wel ergens aan op wat jij doet. Maar uiteindelijk moet je het toch vooral in de praktijk