Log in
Phyllis den Brok verafschuwt het woord ‘voeding’. De term ‘eten en drinken’ zegt volgens haar zoveel meer. Alles wat daarbij komt kijken, bepaalt immers de kwaliteit van leven: het houdt je gezond, fit en sociaal vaardig. Dat klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk lastig te bereiken. Ze vertelt over de obstakels en de kansen.
Wendy van Koningsbruggen

Wat is je bezwaar tegen het woord ‘voeding’?

“Dat heeft iets technisch, en gaat daardoor niet over het ‘alledaagse’. Thuis praat je ook niet over ‘voeding’. De term ‘eten en drinken’ zegt zoveel meer. Natuurlijk zijn de voedingsstoffen belangrijk, maar je moet de hele context bekijken. Het gaat ook om goed voor jezelf zorgen, gezelligheid, je fit voelen, wel of niet gelukkig zijn, zelfstandigheid … Dat wordt onderschat. Eten en drinken’ omvat ook: ik kan nog een kop koffie voor mezelf maken, mijn eigen boodschappen doen of mijn buurvrouw vragen om te komen lunchen. Het gevoel dat je zelf nog dingen kunt, dat je nog ‘meetelt’. Eten en drinken is geen doel op zich; het dient om andere doelen te bereiken, op heel veel verschillende manieren.”

Op welke doelen doel je?

“Natuurlijk een betere voedingstoestand, maar bijvoorbeeld ook: nog een dag op pad kunnen met je kleinzoon, in de tuin kunnen