Log in
Susanne Leij-Halfwerk is docent en onderzoeker bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HAN. Ze vindt het belangrijk dat er op de opleiding aandacht wordt besteed aan methodisch handelen.
dr. Susanne Leij - Halfwerk

In colleges over methodisch handelen gebruik ik altijd het voorbeeld van de houthakker met de botte bijl. De houthakker wil zo graag de boom omhakken, dat hij zich geen tijd gunt om de bijl te slijpen. Maar met een scherpe bijl – een goede voorbereiding – is de boom zo om. Met methodisch handelen scherp je zogezegd je bijl. Voor studenten geldt hetzelfde: zij zijn doeners, ze willen aan de slag. Maar eerst goed nadenken over de aanpak geeft structuur, behoedt je voor fouten en resulteert in een beter resultaat.

Methodisch handelen in het onderwijs 

Met het methodisch handelen leren studenten om alle belangrijke onderdelen langs te gaan en de samenhang tussen onderdelen in een consult te zien. Tegelijkertijd geven we studenten mee dat methodisch handelen een manier van werken is, waarbij je kiest voor een bepaald model. Het is een middel en geen doel op zich zelf; in de praktijk mag en kun je er gemotiveerd van