Log in
Voedingsonderzoeker Laura van der Velde won op het VoedingNL-congres de Young Professional Award. Ze vertelt over haar onderzoek en waarom deze prijs in haar ogen zo belangrijk is.
Wendy van Koningsbruggen

Wat onderzoek je?

“Voedselonzekerheid in Nederland, met name in de achterstandswijken in Den Haag. Dat is ook het onderwerp van mijn promotieonderzoek aan de LUMC-Campus Den Haag. Ik begon daarmee in 2017 en hoop er dit najaar op te promoveren. In Haagse achterstandswijken is zo’n 25 procent van de bewoners ‘voedselonzeker’. Dat wil zeggen dat ze onvoldoende fysieke en economische toegang hebben tot voldoende en gezond eten. We onderzoeken hoe vaak en bij wie dit voorkomt, wat de oorzaken en gevolgen zijn, en wat we eraan kunnen doen.”

Wat zijn je opvallendste bevindingen?

“Dat voedselonzekerheid op best grote schaal voorkomt in Nederland, veel meer dan mensen denken. En dat het vaak wordt verward met armoede. Ik kom zelf uit Den Haag, maar ook voor mij was het een onbekend probleem. Wat mij ik verder opviel was dat allend vond opvallen: mensen die voedselonzeker zijn, weten doorgaans heel goed weten wat gezonde voeding is. M, maar om verschillende