Log in
Vivianne Ceelen over veranderen en vooroplopen Vivianne Ceelen is hoofd van de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daar is het onderwijssysteem twee jaar geleden flink op de schop gegaan. Het doel: studenten beter voorbereiden op de praktijk. “Als je wilt ontwikkelen, moet je durven loslaten. Daarvoor heb je lef nodig. Dat geldt zowel voor de opleiding als voor de studenten.”
Wendy van Koningsbruggen

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het Voeding & Diëtetiek-onderwijs?

“Twee belangrijke ontwikkelingen in het huidige onderwijs zijn ‘leren in de driehoek’ en ‘interprofessioneel werken’. Die driehoek is: onderwijs – praktijk – onderzoek. Voortdurend kennis opdoen en aanpassen is daarbij belangrijk. Daarom moeten we binnen deze drie gebieden samenwerken en van elkaar leren. Daar leggen we bij de HAN erg de nadruk op: samenwerken met het werkveld, maar bijvoorbeeld ook met de verschillende zorgopleidingen en sociale opleidingen binnen de HAN. Ook is het belangrijk dat je ergens durft in te stappen waarvan je niet altijd van tevoren weet hoe het gaat lopen. Bravoure tonen dus, lef hebben. De werktitel, de LEF-aanpak, hebben we dan ook maar behouden.”

Wat hoe werkt dat in de praktijk?

“De huidige maatschappij vraagt om een nieuw type professional. Die moet kritisch zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en innovatief zijn. Studenten, die wij ‘diëtist