Log in
In dit tijdschrift kwam het (zeer streng) koolhydraatbeperkt dieet recent aan bod in de rubrieken Onderzoek in de Praktijk en Kwestie. Daarop plaatste de redactie een oproep in NVD Nieuws om te inventariseren wat de ervaringen van diëtisten in de praktijk zijn.
Anita Tump, Astrid van Deutekom, Ellen Govers, Erica Slof, Harriët Verkoelen, Manon Bak

 ‘Geen betere methode’

Astrid van Deutekom (diëtist zelfstandige praktijk) past een koolhydraatbeperking altijd toe bij insulineresistentie. “Tot nu toe heb ik geen betere methode gezien om het gewicht van deze patiënten te laten dalen en daarbij de bloedglucosespiegel te normaliseren. De grens van de beperking ligt over het algemeen tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag, en verschilt per individu. Daarmee is een prima dagmenu te realiseren, dat goed toe te passen is in het dagelijks leven (ook buitenshuis). Mensen voelen zich er goed bij en ik zie niet vaak een terugval.”

Astrid verbaast zich erover dat professionals, zoals huisartsen en praktijkondersteuners, altijd maar meer en meer insuline blijven adviseren, met het idee: ‘Als je maar genoeg insuline spuit, gaat het uiteindelijk vanzelf wel werken.’ “Bij een antibioticumresistentie wordt het betreffende antibioticum toch ook niet meer gegeven? Helaas is bij insuline dit geloof erg hardnekkig. Bij patiënten die blijvend opletten