Log in
"Getuige de wachtlijst is het Centrum Gezond Gewicht een groot succes. Wat maakt de aanpak zo bijzonder? Volgens medeoprichter Liesbeth van Rossum komt het doordat de diagnostiek voorop wordt gesteld. “Maar zo bijzonder is dat eigenlijk niet; iedereen zou dat moeten doen.”
Wendy van Koningsbruggen

Hoe benaderen jullie obesitas?

“We benaderen obesitas vanuit de diagnostiek. Eerst kijken: hóe is het ontstaan? Daarbij zoeken we een aantal lagen dieper dan gebruikelijk naar de zaken die het gewicht of eetgedrag kunnen beïnvloeden. Denk aan genetische aanleg, medicijngebruik, slaappatroon, verbranding, stress, blootstelling aan kou, hormonen en de sociaaleconomische context. Dán pas gaan we het hebben over behandelen. Daar gaat dus een heel traject aan vooraf. Voeding en beweging zijn, in combinatie met de psychische component, weliswaar meestal de hoekstenen van de behandeling, maar het verschilt per persoon – en per oorzaak – waar de nadruk op komt te liggen. Soms is er immers een geheel andere vorm van behandeling noodzakelijk.” 

Waarom werkt die aanpak zo goed?

“Het is een holistische benadering, waarbij je niet alleen insteekt op de voeding. Vaak is er namelijk veel meer aan de hand. Stel: iemand krijgt voor een peesontsteking corticosteroïden ingespoten. Bij sommige mensen leidt dat tot meer eetlust – met name…