Lees verder
Heb je een bijzonder verhaal te vertellen? Wil je de mening van collega-diëtisten horen? Of kun je wel een beetje profilering gebruiken? Dan is bloggen op ntvd.media een uitgelezen kans. Maar ga niet meteen schrijven! Leg eerst wat prikkeldraad naast je toetsenbord.
Jaap Janssen Steenberg

Bloggen is wat mij betreft de mooiste vorm van tekstschrijven. Want wat is er nou leuker dan vrijuit schrijven over een onderwerp waar je hart sneller van gaat kloppen? En daar dan ook nog reacties op krijgen als het een beetje meezit?
Ai, maar daar gaat het vaak mis…. Die reacties komen namelijk niet. Tenzij je je lezer daartoe verleidt. Vijf praktische tips!

1. Eerst prikkelen, dan praten

Het is een gouden regel in communicatieland: begin pas met communiceren als je de aandacht hebt. Eérst prikkelen dus – met een opvallende kop, een stevig bijschrift of een creatieve streamer bijvoorbeeld – daarná pas praten. Onze blogcursisten krijgen daarom standaard een stukje vlijmscherp
prikkeldraad mee naar huis, keurig verpakt in een fluwelen sieradendoosje. Dat herinnert ze eraan dat kop, intro en bijschriften broodnodig zijn om de aandacht te trekken. Want zeg nou zelf: waarom ben je dit artikel gaan lezen?

2. Hou je onderwerp ‘klein’

Een goed blog begint met een sterke onderwerpkeuze. Maar wat hebben de diëtisten, fysiotherapeuten, tandartsen en andere (para)medici onder onze klanten met elkaar gemeen? Ze willen allemaal alles in één keer vertellen. Het gevolg: veel te lange teksten met veel te veel details. Dat kan de lezer helemaal
niet behappen…

Onze vuistregel: hou anderhalve A4 als absoluut maximum aan. En schrijf niet één lang blog over je
onderwerp als je er ook een vijfdelige serie van kunt maken: meer focus, meer aandacht, meer effect. Wat wil je nog meer?

3. Maak het persoonlijk

Het hoeft niet, maar het is o zoveel leuker om te lezen: een blog met een persoonlijke invalshoek, een eigen mening of een uit de praktijk gegrepen ervaring. Zeker als je er iets hoogstpersoonlijks bij vertelt. Het vertellen van verhalen en het overbrengen van emoties werkt namelijk al sinds de oertijd beter dan het ‘overbrengen van informatie’. Begin je blog maar eens met een anekdote, dan heb je je lezer gegarandeerd te pakken. Kun je daarna stiekem overgaan naar je hoofdboodschap.

4. Gebruik een intro en tussenkopjes

Tijdens onze schrijftrainingen houden we altijd twee A4’tjes omhoog: het ene is bijna helemaal volgeschreven met ‘platte tekst’, het andere heeft een vetgedrukt intro, tussenkopjes en enkele witregels. ’Welke tekst ga jij lezen?’, vragen we dan. In al die jaren is er nog nóóit iemand geweest die voor het volle A4’tje koos. Intro’s en tussenkopjes dus, zo simpel kan schrijven soms zijn.

5. Maak je punt!

Oké, je hebt een prikkelende kop, een intro en tussenkopjes, een persoonlijke invalshoek én een lekker behapbaar onderwerp. En toch… komen die reacties niet. Wellicht komt dat doordat je er niet om vraagt. Het is weer verbazingwekkend simpel, maar als je aan het einde van je verhaal gewoon zegt wat de lezer ‘moet’ doen, is de kans aanmerkelijk groter dat-ie dat dan ook daadwerkelijk doet. Dat hoeft overigens
echt geen concrete actie zijn. Stimuleer je lezer bijvoorbeeld eens om over je onderwerp na te denken of er met iemand de discussie over aan te gaan. Helemaal mooi is het als je je verhaal ‘rond’ maakt door in die afsluiting een element uit je intro te gebruiken. Dan valt alles namelijk op zijn plaats.

En de inhoud van je blog? Daarover weet je oneindig veel meer dan ik. Maar als die de moeite waard is
en je past de vijf tips uit dit artikel toe, zul je niet lang hoeven wachten op je eerste reactie…

Benieuwd of het werkt? De redactie van het NTVD daagt je uit (zie kadertje). Blog ze! Maar eerst dat prikkeldraad naast je toetsenbord…