Log in
Welke plaats heeft het onderwerp leefstijl in het Voeding en Diëtetiek-onderwijs? We vroegen het aan Melissa Zevenhoven en Anke Leibbrandt, docenten Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Anke Leibbrandt, Melissa Zevenhoven

Welke aandacht is er voor leefstijlinterventie binnen jullie onderwijsprogramma?

“Het onderwerp leefstijl is al jaren stevig verankerd in onze opleiding. Op de HAN leiden we diëtisten op in vier rollen: behandelaar, voorlichter, productontwikkelaar en beleidsadviseur. In al deze rollen is er aandacht voor leefstijl. Zo ontwerpen studenten in de rol van voorlichter een supermarktsafari. In de rol van voorlichter krijgen studenten opdrachten over leefstijlvragen die in die wijk spelen. Als beleidsadviseur onderzoeken ze hoe werkgevers de BRAVO-gezondheid van hun werknemers kunnen verbeteren. En als behandelaar-in-opleiding werken ze aan vraagstukken die diëtisten uit de praktijk aan hen voorleggen, gericht op verbetering van de huidige behandeling. En ook bij de afstudeeropdrachten zijn regelmatig opdrachten gericht op leefstijl.”

Hoe werken jullie samen met andere disciplines?

“Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het werkplekleren in de rol van voorlichter in de wijk. Hier werken studenten samen met studenten van diverse opleidingen aan het verbeteren van de leefstijl in die wijk.