Log in
Irene Havekes en Daniëlle Oling werken in het Deventer Ziekenhuis. Samen met de afdeling fysiotherapie en de IC is apparatuur aangeschaft . Binnenkort gaat een voedingspoli van start, waar metingen zullen worden verricht.
Wendy van Koningsbruggen

Jullie zijn druk in de weer met nutritional assessment?

“Ja, we gaan steeds meer meten. Maar het is een heel proces. Daar hebben we veel tijd aan besteed; meer dan we vooraf hadden gedacht. Van het bestellen van materialen tot en met het maken van een protocol, en de communicatie met andere afdelingen. Maar je moet de meethandelingen ook vaak oefenen. En straks de uitkomsten interpreteren. Daarnaast zijn er de praktische zaken, zoals een ruimte regelen voor de voedingspoli, met een goede weegschaal, een meetlat, een bank… Dat doe je niet even tussendoor.”

Wat meten jullie?

“We meten op dit moment vooral maagdarmleveren longpatiënten: mensen bij wie de dieetadviezen niet aanslaan of die moeite hebben om op gewicht te blijven. We deden al indirecte calorimetrie, met de impedantiemeter gaan we binnenkort van start. Gewicht zegt niet alles; het is belangrijker om te weten hoeveel spiermassa