Log in
Naomi Jansen is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Ze noemt zichzelf naast ontwerper ook verbinder, vernieuwer en aanjager. Ze is de oprichter / eigenaar van de Voedselapotheek en kijkt daarvoor met een designer-oog naar voeding. Hoe gaat dat in z’n werk? En waar leidt het toe?
Wendy van Koningsbruggen

Wat is je achtergrond?

“Ik heb de Design Academy in Eindhoven gedaan. Dat is een heel brede opleiding, waardoor je wordt gedwongen goed na te denken over wat jíj wilt ontwikkelen. Vroeger lag de nadruk vooral op het ontwerpen van producten, maar tegenwoordig is de opleiding meer gericht op maatschappelijke vraagstukken. En die vertalen naar een ontwerp of concept. Dus toen moest ik gaan nadenken: wat vind ik interessant? Mijn grote passie is koken, gezond, samen eten, verantwoord. Daarmee ben ik aan de slag gegaan.”

Voeding en design, waar leidt dat toe?

‘Ja, dat was de vraag. Om dat te onderzoeken heb ik onder andere stage gelopen bij kunstenaar Marije Vogelzang. Ze noemt zich ‘eating designer’, want ze gaat niet zo zeer uit van ‘voeding’’, maar van het werkwoord ‘eten’.  Dus nadenken over wat mensen elke dag eten en waarom? Met wie? Maar ook: hoe ziet het voedselsysteem