Log in
Suikers en de reductie ervan in de voeding staan in de belangstelling. Maar wat weet de gemiddelde consument van suikers en van zijn eigen suikerinname? Alpro liet een marktonderzoek uitvoeren: ‘Wat is de kennis over suikers en dagelijkse suikerinname uit niet-alcoholische dranken onder consumenten?’
Simone Broxks

Methode

Het marktonderzoek werd uitgevoerd onder 4027 consumenten (18-65 jaar) in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, onder wie 1006 Nederlandse deelnemers. In maart 2015 werd via een research panel1 een online vragenlijst afgenomen (ongeveer 15 minuten). Dit artikel rapporteert alleen de Nederlandse gegevens.

Resultaten

Tabel 1 geeft een overzicht van de vragen en antwoorden. Daarnaast werd de respondenten gevraagd om twaalf stellingen te beoordelen als wel of niet correct. 9% van de respondenten beoordeelde driekwart of meer van de stellingen correct. 51% beoordeelde de helft tot driekwart van de stellingen correct. 41% beoordeelde minder dan de helft van de stellingen correct. De slechtst scorende stellingen waren:

  • Toegevoegde suikers leveren dezelfde hoeveelheid calorieën als van nature aanwezige suikers (27% correct)
  • De totale dagelijkse suikerinname is te verlagen door te kiezen voor sojadrank als alternatief voor melk (29% correct)
  • Onbewerkte rietsuiker bevat net zoveel calorieën als geraffineerde suiker (31% correct).

Toepassing