Log in
Mensen die onregelmatig werken, en met name late- of nachtdiensten, hebben een hogere kans op allerlei chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Hoe zit dat? Welke rol speelt voeding hierbij? Een verhaal met theorie en praktijkvoorbeelden.
Dr. ir. Gerda Pot, dr. Peter Voshol, Elly Kaldenberg, Dr. Alexander van Eekelen

Chronobiologen onderzoeken al enige jaren de werking van de biologische klok in ons lichaam (chronos komt uit oud-Grieks en betekent ‘tijd’). De link met voeding werd pas recenter gelegd en wordt ook wel ‘chrono-nutrition’ genoemd.

Is een calorie altijd een calorie?

Lange tijd werd gedacht dat een calorie altijd een calorie is. Maar recent onderzoek laat zien dat het wellicht niet zo simpel is. In 2008 toonde een onderzoek aan dat muizen die tijdens de nacht aten meer in gewicht aankwamen dan muizen die tijdens de dag aten, bij eenzelfde hoeveelheid calorieën. 1 Dit suggereert dat het niet alleen uitmaakt wat we eten maar ook wanneer we eten; en dat een calorie ’s nachts niet hetzelfde is als overdag. Deze bevindingen werden bevestigd in een studie over afvallen: vrouwen die hun hoofdmaaltijd eerder op de dag aten (vóór 14.00 uur), vielen meer af dan ‘late’ eters (na 14.00 uur), terwijl