Log in
Een 34-jarige vrouw met PCOS en morbide obesitas komt bij de diëtist met aandachtsgebied het hebben van een kinderwens. Ze wil een fertiliteitstraject starten bij het IVF-centrum, maar moet daarvoor eerst een lagere BMI hebben. Haar eerste zwangerschap is ook tot stand gekomen na IVF-behandeling.
Lea Polak

ICF schema

Diëtistische diagnose

Cliënt is een 34-jarige vrouw bekend met PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom), getrouwd, moeder van een 4-jarige zoon en werkt 32 uur per week. Echtpaar heeft een kinderwens voor een tweede kindje. BMI is 41,4 kg/m2 (lengte 1,84 m, gewicht 140 kg sinds 1 jaar). Ze moet 10 kg afvallen om voor het IVF-traject in aanmerking te komen, maar ervaart hierbij geen steun haar van echtgenoot, schoonouders en behandelend arts. Het voelt alsof het allemaal haar ‘schuld’ is en dat zij de enige is die kan bijdragen aan de oplossing door af te vallen. Ze probeert dit bespreekbaar te maken bij echtgenoot, schoonouders en arts, maar vindt geen gehoor.
Mevrouw gebruikt dagelijks ongeveer 1500 kcal, waarvan 180 gram koolhydraten, 60 gram eiwit (minder dan behoefte) en 60 gram vet. Ze valt echter niet af, mogelijke oorzaken: ongemerkt hogere inname (vergaderingen in de avond en eten bij schoonouders) en