Log in
Tijdens het Voeding NL-congres vertelde Ellen Blaak over insulineresistentie van de lever en spier, en de mogelijke implicaties van deze twee varianten. In dit artikel geeft ze uitleg.
prof. dr. ir. Ellen Blaak

Wereldwijd blijft de prevalentie van obesitas, insulineresistentie en diabetes type 2 (DM2) toenemen. Een van de grootste uitdagingen bij de behandeling van obesitas en gerelateerde complicaties is gewichtsbehoud na succesvol gewichtsverlies. Studies tonen aan dat mensen na calorische restrictie en gewichtsverlies vaak na twee jaar de helft van het gewichtsverlies weer zijn aangekomen en driekwart van het gewichtsverlies na vijf jaar. Matig gewichtsverlies (vijf procent van initieel gewicht) geeft al een aanzienlijke verbetering in de metabole gezondheid en verbetert de insulinegevoeligheid en het functioneren van verschillende organen. Dit roept de vraag op of er niet meer focus moet liggen op het implementeren van een gezonde leefstijl en niet op gewichtsverlies per se.

Leefstijl of metabool fenotype

Leefstijlprogramma’s bij mensen met prediabetes, waarbij mensen begeleid worden om de Richtlijnen goede voeding en lichamelijke activiteit in hun dagelijks leven te implementeren, verminderen het risico op de ontwikkeling van DM2 en het metabool syndroom met vijftig procent, hoewel er maar matig