Log in
We weten steeds meer over de rol van voeding tijdens en na de behandeling van kanker. Optimale voeding na de diagnose kan de overlevingskansen vergroten, de kans op het opnieuw krijgen van kanker en bijwerkingen beperken, en het herstel en de kwaliteit van leven verbeteren. Vaak ontvangen mensen met kanker echter geen voedingsinformatie. En niet alle gezondheidsprofessionals zijn hierin getraind.
dr. ir. Merel van Veen

In 2012 is het project A taskforce on nutrition and cancer gestart, een samenwerking tussen de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Wageningen University & Research (WUR), gefinancierd door KWF/Alpe d’HuZes. Het project had twee doelen. Enerzijds was dat het verbeteren van de informatievoorziening over voeding en kanker voor mensen met kanker, het algemeen publiek en zorgprofessionals. Anderzijds was dat het onderzoeken of het volgen van de voedingsrichtlijnen samenhangt met een verbeterde kwaliteit van leven. Als promovendus was ik betrokken bij dit project.

Kwaliteit van leven

Binnen het project van de taskforce hebben we de afgelopen jaren via het PROFIEL-systeem (www.profielstudie.nl) vragenlijstonderzoek gedaan onder mensen met dikkedarmkanker. Als basis voor de vragenlijst hebben we richtlijnen ter preventie van kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) gebruikt, die ook gelden als advies voor mensen na de diagnose kanker. We hebben we