Log in
Gedragsverandering is een van de moeilijkste aspecten van ons vak. Professor Ingrid Steenhuis is expert op dat gebied. Ze heeft niet de oplossing, maar wel goede tips. Het project Smartsize Me helpt cliënten én diëtisten om deze tips in de praktijk te brengen.
Wendy van Koningsbruggen

Hoe is Smartsize Me ontstaan?

“Jaren geleden begonnen we het project Small, medium, large of supersize, met het oog op preventie van overgewicht. Dat was gericht op het beïnvloeden van de omgeving door het aanpassen van de porties. Daarop volgde het project Portioncontrol@home. De insteek daarvan was om mensen, in principe zonder overgewicht, te leren omgaan met hun obesogene omgeving, ter preventie van over­ gewicht. Maar daar kwamen vooral mensen op af die al overgewicht of obesitas hadden. Dat was een heel andere doelgroep. Van daaruit is Smartsize Me ontstaan, net als de samenwerking met diëtisten.”

Wat maakt deze aanpak bijzonder?

“Het accent ligt op de langetermijnaanpak. Het programma bleek aan te slaan, maar had vooral effect op de korte termijn. In wat wij de ‘honeymoon­fase’ noemen, is alles leuk. Iedereen is blij, maar dan… Dan heb je voor het behoud van het goede gewicht begeleiding van een diëtist nodig. Maar die heeft veel te weinig behandeluren. Toen…