Log in
Er is een forse industrie ontstaan met digitale oplossingen voor weerbarstige gedragsveranderingstrajecten. Daarbij komen nogal wat buzzwords langs: Internet of Things, Wearables, Quantified Self, eHealth. Gaat het hier om een hype of zit er ook kennis tussen die van waarde is voor de praktijk van de diëtist? Sander Hermsen onderzocht de mogelijkheden van digitale technologie.
dr. Sander Hermsen

Wanneer we het hebben over ‘digitale oplossingen’, dan bedoelen we daarmee een breed scala aan interventies. Bekend zijn de wearables, de draagbare apparaatjes die bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen je loopt of hoe je slaapt. Ook kent (en gebruikt) ondertussen een groot deel van de bevolking de gezondheidsapps in de app store. De claims van de makers van deze producten zijn fors: producenten dichten de app of wearable magische krachten toe. Ook voor de zorgprofessional lijkt digitale techniek ongekende mogelijkheden te bieden. Wearables en apps komen op plekken waar de diëtist of fysiotherapeut tot nu toe nog niet welkom was, zoals aan de eettafel, in de koelkast of in de badkamer.

Feedback op gewoontegedrag

In ons onderzoek keken we naar digitale producten die mensen feedback geven op gewoontegedrag. Wat daarbij opvalt, is dat het overgrote deel van de beschikbare producten, zowel apps als wearables, nauwelijks onderzocht is. Op de markt – en dan met name in de