Lees verder
Agnes Grimmerink werkt tien jaar in de ouderenzorg bij Amstelring in Amsterdam. Ze schrijft maandelijks een column in de nieuwsbrief van een aantal verpleeghuizen van de zorginstelling getiteld ‘Recept van de maand’. Deze columns zijn afwisselend filosofisch, praktisch en informatief. Er is zelden een (kook)recept in de columns terug te vinden, maar wel ‘levens’recepten én eye-openers.
Agnes Grimmerink

Dicht bij de mensen

De columns zijn gebundeld in het tijdschrift Het Recept. Het recept

 

In Het Recept zijn mijn columns ‘Recept van de Maand’ bij elkaar gebracht. Ik schreef deze de afgelopen jaren maandelijks voor de nieuwsblaadjes van de verpleeghuizen van Amstelring. Zij gaan over thema’s die ik als diëtist dicht bij de mensen wil brengen.

Koker of bakker?

Er komen ludieke, verrassende en interessante onderwerpen aan bod, zoals de seizoenen, cultuur en trends. De columns bieden ook inzicht: ben jij bijvoorbeeld een ‘koker’ of een ‘bakker’ ?!… Kokers zijn zowel in de bereiding als in het dagelijks leven doorgaans creatief, flexibel en vaak wat rommelig. Bakkers zijn precies, gestructureerd en meestal netjes. Leuk om over na te denken!

Tips populair

De best gelezen column is ’10 tips voor eten met meer smaak en plezier in het verpleeghuis’.  Gelukkig maar, want de smaak en het plezier zijn de basis van goed en lekker eten!

Gebaseerd op 10 jaar ervaring

De inhoud van de columns is gebaseerd op 10 jaar ervaring ouderenzorg. Ik heb daar al die jaren met veel plezier als diëtist gewerkt en kreeg daar altijd de ruimte om zelf vorm te geven aan mijn werk. Gedurende die periode heeft de diëtetiek zich sterk ontwikkeld. Dit zie je alleen al aan de werkplek van de diëtist: in de oudere verpleeghuizen was dat een kantoortje vlak naast de keuken. Momenteel zitten we samen met alle andere paramedici bij elkaar op één gang. Maar zoals gezegd moeten we natuurlijk nooit de basis van de voeding uit het oog verliezen: de smaak en het plezier van eten!

Onderzoek

De afgelopen jaren heb ik ook een klein steentje mogen bijdragen aan onderzoek rondom de voedingstoestand en voedingsbehoefte van de oudere mens. Deze (belangrijke!) wetenschap staat echter ver van de dagelijkse realiteit. Daarnaast staat onderzoek rondom belevingsgerichte voedingszorg (in het verpleeghuis) nog in de kinderschoenen. Er is wel veel animo om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Food for toekomstige columns!?