Log in
Iedereen kent de term ‘biologische klok’. Minder bekend is dat deze erg bepalend is. Een verstoord bioritme kan werkelijk alles ontregelen. Chronobioloog en therapeut Judith Haffmans werpt licht op de zaak.
Wendy van Koningsbruggen

Wat is chronobiologie?

“Chronobiologie is de biologie van de tijd. Je eigen bioritme is daar een voorbeeld van. Dat verandert vanwege de tijd: door de jaren heen, maar ook gedurende de seizoenen of vanwege het ritme van de dag. Dat werkt overal en continu, bij de mens, maar ook bij een kikker en een grasspriet. Veel problemen zijn terug te voeren op verstoring van dat bioritme, met name van het slaapwaakritme. Bij vrouwen speelt dat sterker dan bij mannen, vanwege de hormonen: de menstruatiecyclus, de zwangerschap, de overgang… Maar ook de suikerhuishouding, hartfalen, de nierfunctie en overgewicht worden beïnvloed door tijd, licht en ritme.”

Wat is de invloed van het bioritme?

“Alles werkt in een bepaald ritme: je hersenen, je cellen, je cognitief functioneren, je reactie op voeding, het effect van medicijnen en ga zo maar door. Ook alle kwalen, aandoeningen en ziektes hangen dus samen met je bioritme. Dat wordt erg onderschat. Medicatie werkt bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen…