Log in
Eén op de vijf thuiswonende ouderen is ondervoed. De meeste ouderen realiseren zich echter niet dat dit probleem henzelf aangaat. Het project Goed Gevoed Ouder Worden is een initiatief om hier iets aan te doen. Met informatie, herkenbare praktijksituaties en tips helpt het ouderen en hun naasten om het risico van ondervoeding te onderkennen en aan te pakken.
Wendy van Koningsbruggen

De iets minder jonge diëtisten onder ons kennen hem nog: de magere oude man met de rode bokshandschoenen. Hij was het boegbeeld van de campagne waarmee ondervoeding in Nederland onder de aandacht werd gebracht. De naam van de campagne: Wie beter eet, wordt sneller beter. De slogan: Voeding is topsport.

We zijn inmiddels zeventien jaar verder en er is veel bereikt. De Stuurgroep Ondervoeding is een begrip, er wordt gescreend in ziekenhuizen en instellingen, en het onderwerp ondervoeding staat op de politieke agenda. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen, en een goede, toereikende voeding is daarbij niet vanzelfsprekend. Van de zelfstandig wonende ouderen is 15-30% ondervoed. Bij degenen met thuiszorg loopt dat op tot 35%. Wat dit grote probleem nóg groter maakt, is dat ouderen zich niet realiseren dat dit ook henzelf betreft. En als ze zich daar wel bewust van zijn, weten ze vaak niet