Lees verder
Grofweg de helft van de Rotterdammers heeft overgewicht, 14% kampt met ernstig overgewicht en 8% heeft diabetes. Vergelijk je dit met Amsterdam, Den Haag en Utrecht, dan heeft Rotterdam de twijfelachtige eer de lijst aan te voeren. Binnen het netwerk Gezond010 stimuleren gemeente en partners een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon.
ir. Evelyne Meynen

Een van de speerpunten is verleiding: de gezonde keuze beschikbaar, gemakkelijk en aantrekkelijk maken. Dat dit werkt, zien we al in onze gemeentelijke zwembaden. Neem het zwembad Afrikaanderplein; een diëtist hielp het zwembad om een gezonder én aantrekkelijk aanbod te creëren, tegen een acceptabele prijs. De fruitsalades en het citroen- en muntwater sloegen vanaf de introductie begin dit jaar goed aan. Het fruitwater is inmiddels een geduchte concurrent van de blikjes frisdrank. Het zwembad werd onlangs door Team:Fit, het landelijke initiatief voor een gezonder aanbod in de sportkantines, onderscheiden met het Gouden Sportkantine Certificaat. Ook op andere sportplekken en op de kinderboerderijen in Rotterdam gaat het roer om.

Experiment

Maar dit zijn niet de enige plekken waar we aan een gezonde verandering werken. Maar liefst dertien voedselaanbieders in de stad – waaronder Albert Heijn, Pathé, politie-eenheid Rotterdam en Blijdorp – experimenteren momenteel met een gezonder aanbod. Dat kan zijn door het vervangen van witte puntjes door volkoren broodjes, of het vergroten van het aandeel groente in de maaltijd zoals in bedrijfsrestaurants gebeurt. De uitkomsten van de proefperiode verwachten we eind van de zomer, maar de eerste signalen zijn positief.

Kleine aanpassingen

Ik ben natuurlijk niet blind, en zie dat er op veel plekken in de stad nog calorierijk fastfood te krijgen is. Toch ben ik positief gestemd door de energie van onze Gezond010-partners. Ook cateraars, werkgevers en parken zijn op zoek naar manieren om lekker en gezond eten aan te bieden, maar wel mét een gezonde omzet. Wij ondersteunen daarbij. Met kleine, eenvoudige aanpassingen is gedrag te veranderen. Het is een misverstand dat mensen nou eenmaal die kroket willen. Is een tosti of salade sneller klaar en moet er op een kroket vijf minuten worden gewacht? Onderzoek laat zien dat mensen dan wel degelijk voor de salade kiezen. Zulke inzichten zijn goud waard voor bedrijfsrestaurants, en voor de mensen die er werken!

Omgevingswet

Ook de scholen zijn actief. Zes Rotterdamse scholen hebben al een ‘gouden’ kantineschaal van het Voedingscentrum en met hulp vanuit Gezond010 komen hier voor het einde van dit jaar nog eens dertien scholen bij. Hiermee zijn we er nog lang niet, maar we laten wel zien dat gezond eten kán op middelbare scholen. En ik hoop van harte dat de nieuwe omgevingswet ons straks meer aanknopingspunten geeft om ook de omgeving rondom de school gezonder te maken.

Voedselvaardigheid

Naast een gezonde voedselomgeving, zetten we ook in op voedselvaardigheid. Een ingewikkelde term voor: weten waar je eten vandaan komt en ook weten hoe je het kunt bereiden. Zo doet ongeveer de helft van de Rotterdamse basisscholen mee aan het project Schooltuinieren van de Rotterdamse NME (Natuur & Milieueducatie). In het tuinierseizoen zijn kinderen wekelijks op de tuin, en bij de oogst plukken ze ook de vruchten van hun harde werk. Op de tuinen wordt er van de oogst een gezonde maaltijd bereid, in een grote houtoven. Een aantal tuinen gaat ook de ouders betrekken bij dit feestelijke moment.

Samen waarmaken

Natuurlijk kunnen wij als lokale partijen niet alles alleen. We zijn dus erg blij dat er op nationaal niveau afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld productverbetering en kindermarketing. Maar met de goede Rotterdamse voorbeelden – kijk gerust eens verder op Gezond010.nl wat we verder zoal doen – willen we werkgevers, scholen, sportverenigingen én horeca inspireren om ook voor gezond te gaan.

We merken dat dit onderwerp leeft in Rotterdam, steeds meer partijen sluiten zich aan bij het netwerk Gezond010. Dat is mooi, want alleen samen kunnen we onze gezonde ambities waarmaken.