Lees verder
Bij de start van mijn praktijk in januari 2015 wist ik meteen: ik wil mij specialiseren in het begeleiden van emotie-eters. Niet alleen als diëtist maar ook als ervaringsdeskundige.
Lida Metsemakers

Het starten van een praktijk is natuurlijk ontzettend spannend. Waar moest ik beginnen? Op zolder zocht ik een oud NTVD op waar ik op de kaft had genoteerd: ‘Emotie-eters’ ‘Groepen’. Het bevatte een artikel van Fenna Janssen. Datzelfde jaar volgde ik een opleiding bij Fenna.

Bij 40% van mensen met obesitas is emotioneel eten de belangrijkste reden voor overgewicht. Afvallen, en vooral een gezond leefpatroon volhouden in tijden van stress en tegenslagen, blijkt met name voor emotie-eters moeilijk. Verschillende pogingen om af te vallen hebben op lange termijn geen succes gehad. Adviezen over salades, magere producten en twee keer per week sporten zijn niet aan de orde wanneer iemand iedere dag een zak chips eet om gevoelens te dempen.

De begeleiding

Voedingsadviezen worden gecombineerd met gedragstherapie. Individueel, in workshops of in groepen gaan mijn cliënten met de volgende punten aan de slag:

  1. In welke situaties heb je de neiging om te gaan snaaien?
  2. Wat is je gemoedstoestand op dat moment?
  3. Heb je op dat moment behoefte aan iets zoals slapen, waardering, een luisterend oor?

Het is verrassend hoeveel inzicht deze drie stappen al geven. Cliënten ontdekken bijvoorbeeld dat ze een zak chips leegeten om hun batterij op te laden, terwijl ze behoefte hebben aan slaap.

De volgende stap is om aan de slag te gaan met:

  1. Afleiding zoeken bij een snaaineiging.
  2. Omgaan met de gevoelens die het eetgedrag veroorzaken (verdriet, eenzaamheid, onrust, stress).

Emotie-eters dempen hun emoties al a minute met eten. Door de emoties te ondergaan ontdekken mensen dat ze komen en gaan en ook over gaan zonder toe te geven aan de eetneiging.

Hiervoor ontstaat ruimte en gaan mensen

  1. Onderzoeken en ontdekken wat de oorzaken zijn van hun probleem.
  2. Ontdekken ze hoe zij hun behoefte aan aandacht, rust of iets anders kunnen bevredigen zonder naar eten te grijpen.

Met deze handvatten krijg ik veel diepgang in de gesprekken. Het is heel bevredigend om deze doelgroep te kunnen helpen. De reacties van cliënten geven mij voldoening: ‘Eindelijk iemand die begrijpt wat ik doormaak.’

Specialisatie

Ik zou elke diëtist willen adviseren om te kiezen voor een doelgroep die het dichtst bij je staat en waar je de meeste voldoening uit haalt. Dit geeft niet alleen meer bevrediging maar ook een hoger slagingspercentage. In ons vakgebied is de concurrentie hoog. Diëtisten zijn al de experts op het gebied van voeding en leefstijl, maar door specialisatie creëert ieder zijn eigen niche en zet je jezelf ook scherper in de markt. Je hebt daarbij een duidelijke boodschap naar verwijzers. Dit heeft mij echt geholpen om een succesvolle praktijk op te bouwen.

www.lidametsemakers.nl

www.emotie-etendebaas.nl