Log in
’Voeding op maat’ kennen we, maar ‘personalized nutrition’ is de toekomst. Wat is het verschil? WUR-onderzoeker en hoofddocent dr. ir. Lydia Afman legt uit.
Wendy van Koningsbruggen

Hoe iemand reageert op voeding verschilt van persoon tot persoon. De verzamelnaam voor de technieken om te onderzoeken hoe dat werkt, is ‘nutrigenomics’. De praktische toepassingen daarvan doemen langzaam op aan de horizon. Misschien hebben we straks allemaal onze eigen Richtlijnen Goede Voeding? “Waar we uiteindelijk naartoe willen, is naar ‘personalized nutrition’: een voedingsadvies op maat waarin je meeneemt hoe het individu reageert op voeding. Dat is nog een lange, maar wel zeer interessante weg.” Aan het woord is universitair hoofddocent en onderzoeker aan Wageningen Universiteit dr. ir. Lydia Afman. Ze verwacht dat dit niet eerder dan over een jaar of tien, vijftien zover is.

Verschillende ‘omics’

Afman begon als postdoc bij de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics van de afdeling Humane Voeding & Gezondheid. Inmiddels heeft ze als universitair hoofddocent haar eigen onderzoekslijn. “Toen ik hier kwam werken, was professor Michael Müller hoofd van de leerstoel. Hij was het boegbeeld van nutrigenomics. Er

Uitleg personalised nutrition