Lees verder
Hij vroeg zich af of hij wel iets zinnigs te melden zou hebben. Dat heeft hij zeker. Het valt misschien niet helemaal binnen de gebaande paden, maar zet wel aan tot nadenken. Zet je schrap voor de filosofie van het ouder worden, volgens voormalig verpleeghuisarts, filosoof en columnist Bert Keizer.
Wendy van Koningsbruggen

Ik las dat u bang bent om oud te worden…

“Ik ben zeventig, dus ik ben gelukkig nog niet oud. En alles gaat nog goed. Oké, mijn gehoor wordt slechter, maar ik kan en doe alles. Dus ik weet nog niet wat het is, oud worden. Maar je schuift op naar het graf. Met voor je gevoel een hogere snelheid. Je lichaam wordt lelijker, het aantal begrafenissen neemt toe. Ik heb nooit veel druk van mijn werk ondervonden, dus het ‘wegvallen’ daarvan is ook geen plus. Nee, ik zie geen enkel voordeel van oud worden. Echt niet. Ik ken ook niemand die uitkijkt naar oud worden.”

Wat is uw grootste angst?

“Eigenlijk gaat het ongelofelijk goed met mij. Ik klaag ook niet over mijn fysieke ouder worden. Het is meer de mentale kant waar ik moeite mee heb. Je mobiliteit neemt af, zowel geestelijk als lichamelijk, je verliest je souplesse. Ik ga nu geen Turks meer leren. Of…