Log in
Corné van Dooren deed onderzoek naar de combinatie van duurzaamheid en gezondheid in onze voeding. Hij heeft goed nieuws: wat gezond is, is doorgaans ook duurzaam. Een eenvoudige boodschap, die alleen nog ‘even’ tot de mensen moet doordringen.
Wendy van Koningsbruggen

Duurzaamheid had al vroeg je interesse?

“Ja, dat is ontstaan tijdens mijn studie in Wageningen. Daarna heb ik me daar steeds verder in verdiept. Bij het Voedingscentrum ben ik ook op dat onderwerp aangenomen. Aanvankelijk in combinatie met voedselveiligheid, maar ik richt me nu helemaal op duurzaamheid. Daar vallen ook voedselverspilling, milieu-impact, keurmerken en dierenwelzijn onder. Met de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015 en de Schijf van Vijf in 2016 heeft duurzaamheid ook een prominentere plek gekregen in het beleid van het Voedingscentrum.”

Is er al een effect te zien bij de consument?

“Er zijn zeker trends in de goede richting zichtbaar. Sinds de jaren vijftig nam de vleesconsumptie toe; vanaf 2010 is dat gekeerd. Het aantal mensen dat niet meer alle dagen vlees eet, stijgt. Ook zijn we veel meer water gaan drinken, ten koste van de alcohol- en frisdrankconsumptie. Vroeger was het ‘raar’ om water te drinken, nu is het trendy. Een andere belangrijke ontwikkeling is…