Lees verder
Antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) is een regelmatig optredende bijwerking bij het gebruik van breedspectrum antibiotica. Hoewel klinische studies aantonen dat het toedienen van bepaalde probiotica het risico op AGD verkleint, blijft er onder zorgprofessionals onduidelijkheid bestaan over de aanbeveling van probiotische producten.
Prof. dr. ir Remco Kort

TNO en ARTIS-Micropia ontwikkelden een praktische gids om zorgprofessionals, patiënten en consumenten te informeren over de exacte productkenmerken van beschikbare probiotica met een bewezen werkzaamheid bij het voorkomen van AGD.

Welke probiotica zijn effectief?

De eerste stap was een systematische review van de literatuur naar de effectiviteit van probiotica bij AGD. Zeven enkel- en meerstammige formuleringen bleken het meest effectief in de met probiotica behandelde groep. De stam Lactobacillus rhamnosus GG is het meest effectief.

Op basis van deze resultaten is een lijst  met beschikbare probiotische producten opgesteld en is er een aanbeveling gedaan van probiotische producten die voldoen aan de criteria van een werkzame productsamenstelling. Dit kan gebruikt worden als gids die zorgprofessionals en patiënten informeert over de beschikbaarheid van probiotische producten die bewezen effectief zijn bij het voorkomen van AGD.

Lijst van aanbevolen probiotica producten.

Categorie Product Merknaam Probiotische stam Tot. dagdosering
3 sterren Microbiol Platinum Vitals Lactobacillus rhamnosus GG 1 capsule
3 sterren Culturelle Allergy Research Group Lactobacillus rhamnosus GG 1 capsule
1 ster Actimel (zuivelproduct) Danone Lactobacillus casei DN-114 001 1 flesje (100 ml)
1 ster Probioticum Wapiti Saccharomyces boulardii 1-4 capsules
1 ster Winbiotic Pro-AD Winclove Een mix van 9 stammen 2 zakjes
1 ster Probactiol Duo Metagenics Een mix van 5 stammen 1-2 capsules
1 ster Imutis Trenker Een mix van 3 stammen 1-4 capsules
1 ster Advanced Multi-Billion Dophilus Solgar En mix van 4 stammen 1 capsule

 

De beschrijving van de systematische review en de wetenschappelijke onderbouwing van de probiotica gids is te lezen in: Agamennone V, Krul CAM, Rijkers G et al. A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands. BMC Gastroenterol. 2018 Aug 6;18(1):103. (Open access)