Log in
Diëtisten Arineke Deinum en Petra Jongenelen van Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord ontwikkelden de leefstijlinterventie KeiVitaal. Deze is ontstaan vanuit de wens om als eerstelijnsprofessionals samen mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl. GLI? Daar had toen nog nooit iemand van gehoord!
ir. Caroelien Schuurman

KeiVitaal is een samenwerking met drie gelijkwaardige partners: de praktijkondersteuner (POH’er), de fysiotherapeut en de diëtist. Deinum: “Enkele jaren geleden deden we mee aan de pilot van de BeweegKuur. Deze ervaringen hebben we gebruikt bij de ontwikkeling van KeiVitaal.” De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor de eerstelijnszorg om mensen met een aan (zeer) hoog gewicht gerelateerd risico te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Deinum vervolgt: “Bij KeiVitaal kunnen alle drie de professionals hun cliënten doorverwijzen. In de BeweegKuur kwamen de deelnemers via de huisarts. Ook begeleiden we de deelnemers individueel, want de groepsbijeenkomsten in de BeweegKuur vonden we minder goed werken. Je begint met een groep van tien en eindigt met twee deelnemers. Dan wegen de kosten niet op tegen de baten.”

Betrokken partijen

Naast de wens vanuit de eerstelijnsprofessionals om samen te werken bleek ook de gemeente enthousiast. Deinum: “Als diëtisten hadden we al contact met de gemeente door onze betrokkenheid bij B.Slim, een programma voor kinderen.…