Lees verder
Ik ben 25 jaar sportdiëtist. Als ex-topsporter (ik was in de jaren 90 de snelste vrouw op de 10 km hardlopen op de baan én recordhouder: 32 min 21 sec.) en nog steeds actief als sporter (Europees Kampioen canicross) kan ik mij boven gemiddeld inleven in de wereld van een topsporter.
Carlien Harms

Er wordt wel gezegd dat ik de taal van de topsporter spreek; wat ik absoluut als voordeel ervaar. Uiteraard ben ik geschoold in de specialisatie “sport en prestatievoeding” en ik gebruik mijzelf altijd als proefkonijn. Een nieuw supplement of voedingsstrategie test ik altijd eerst zelf uit voordat ik het één van mijn sporters adviseer.

Samenwerken

Als sportdiëtist van teamNL Performance Nutrition is samenwerken cruciaal. Alles moet met elkaar afgestemd zijn om tot topprestaties te kunnen komen. Essentieel is dat we als begeleidingsteam elkaar niet tegen spreken; niet dat de sportmasseur bijvoorbeeld een andere dosering whey-poeder adviseert als de sportdiëtist of dat de fysiotherapeut andere suppletie adviseert als dat dat jij doet. Daar raakt de sporter van in de war; het geeft onnodig ruis; deze situaties moeten absoluut niet voorkomen in de topsport.

Medische staf

Ik werk onder andere met TeamNL handbal dames; het team dat eind vorig jaar in een bruisende finale wereldkampioen werd in Japan. Een ieder die betrokken is bij dit team heeft zijn/haar taken. Deze zijn vooraf goed gecommuniceerd. In de “medische staf” werk ik samen met de sportarts, de fysiotherapeut, sportmasseur en mentaal begeleider. Ook is goed contact met de coach en teamleider essentieel. De bondscoach zet het beleid uit samen met de teamleider; de speelsters worden hier uiteraard ook in gehoord.

Voeding optimaliseren

Mijn taak is om de voeding van de speelsters te optimaliseren zowel in thuissituatie van een speelster als tijdens de trainings- en wedstrijdmomenten met teamNL. Nagenoeg alle speelsters van teamNL spelen en wonen in het buitenland. Een aantal weken per jaar komen ze samen in Nederland om te trainen en vanuit daar gaan ze naar wedstrijden in binnen – en buitenland. Ik doe onder andere de inkoop van sportvoeding als sportdrank, herstelshakes, sportrepen en vitamines en andere suppletie. Iedere sporter heeft daarin haar eigen advies. Mijn taak is ook de hotels te informeren over de voedingswensen van ons teamNL. Voor onze topsporters in Japan hebben we vanuit TeamNL Performance Nutrition richtlijnen opgesteld en deze ook laten vertalen in het Japans zeker met het uitzicht op de Olympische Spelen in Tokyo in augustus dit jaar. Dus ook met de keuken van buitenlandse hotels moet je als sportdiëtist “samenwerken”.

Begeleiding

Aan de slag gaan met voedingsadvisering aan sporters start bij voorkeur “face to face”. Als dat niet mogelijk is dan via Skype, vervolg kan ook via de mail en whatsapp. Afhankelijk van de doelstellingen en wensen is dit een meer/minder intensief contact van wekelijks tot aantal paar keer per jaar. Voor sporters worden er ook wel eens kooklessen georganiseerd bij voorkeur in het sportrestaurant van Erik te Velthuis  op Papendal. Daar is alle receptuur gericht op sporters.

Meerwaarde diëtist

Toen ik 5 jaar geleden bij TeamNL handbal dames ben begonnen; vonden een aantal meiden het niet direct nodig dat hun voeding en bijvoorbeeld hun lichaamssamenstelling (ook) onder de loep werd genomen. Persoonlijke sportvoedingsadviezen en begeleiding waren redelijk “nieuw” bij dit team; voor die tijd was er geen sportdiëtist verbonden aan dit team. Nu lijkt het heel normaal en weten ze de meerwaarde van een goede (sport)voeding en strategieën om bijvoorbeeld het herstel na training en wedstrijden te versnellen en/of wanneer ze wat en hoeveel suppletie moeten/kunnen nemen. Voedingsadviezen moet je wel blijven herhalen zodat het levendig blijft. Je moet niet denken dat wat je eerder hebt verteld standaard direct  in het systeem van een sporter zit en blijft; uitzonderingen daargelaten. Topsporters zijn vaak heel gedisciplineerd maar niet op alle fronten. De ene sporter is meer geïnteresseerd in de rol van (sport)voeding bop prestaties als de andere. Om je voedingsstrategieën en adviezen te laten werken is het vertrouwen van de coach, sportarts en fysiotherapeut maar ook teamgenoten van sporters essentieel.