Lees verder
Als afsluitende dia op het congres Koolhydraten en insulinegevoeligheid gebruikte ik ‘de wolf’. De dagvoorzitter vroeg waar deze voor stond.
dr. Peter Voshol

De wolf

Voor mij staat de wolf voor de leraar. Die heeft, op basis wat hij of zij geleerd heeft in het leven, een bepaalde kennis opgedaan en deelt deze met de rest. Wolven zijn roedeldieren, maar als het moet, leven ze ook solitair. Binnen de roedel weet ieder wat-ie moet doen; er is verbinding. De jacht verloopt zeer gecoördineerd, ze communiceren op grote afstanden en weten precies wat te doen en wanneer. Als één lid van de roedel niet (goed) communiceert, is de jacht minder succesvol of zelfs onsuccesvol. De wolf staat dus voor een leraar die kennis deelt, en nooit stopt met leren en communiceren. Want alleen door te communiceren, te luisteren en te leren, weet de wolf wat er speelt, en hoe daarop te reageren.

De wetenschap

Voor mij is wetenschap hetzelfde. De kennis die we nu opdoen, is per definitie gestoeld op wat er was: op wat gecommuniceerd is vanuit het verleden. Iedereen wordt beïnvloed door wat er was en waar hij of zij aan blootgesteld wordt. En we weten ook dat alles in beweging is: de wetenschap en de technische ontwikkeling, maar ook de natuur (denk maar aan het dag-en-nachtritme en de seizoenen). Als we ons afsluiten voor deze beweging, voor wat er gecommuniceerd wordt, dan sluiten we ons ook af van leren, groeien en ontwikkelen. Juist door te blijven luisteren en je te blijven verwonderen over wat er verteld wordt, sta je open voor dialoog en interactie.

‘De’ waarheid

Niemand heeft gelijk of ongelijk, zolang je accepteert dat het altijd een waarheid is van degene die het zegt: vanuit de context waarin hij of zij geleefd, geleerd en zich ontwikkeld heeft. In mijn ogen kan niemand de totale complexiteit van het leven, de biologie, de fysiologie, de biochemie omvatten. Je deelt altijd vanuit jouw perspectief, oogkleppen, bias, of zelfs dogma. Dus laten we vooral verwonderd naar elkaar blijven kijken. En open blijven staan om te communiceren. Dan kunnen we met elkaar blijven leren en groeien. Hopelijk is de wolf hiervoor een inspiratie.

Wolf Totem van Jiang Rong is een prachtig boek dat een ingrijpend inzicht geeft in de magie van de wolf vanuit de traditie in Mongolië.