Log in
De opkomst van eHealth biedt nieuwe mogelijkheden om gezond ouder worden te stimuleren. Een nieuwe app ontwikkeld in het PACO-project (een initiatief van WUR) heeft als doel: ouderen motiveren om gezond te eten en hun eenzaamheid te verminderen.
Willine van den Brink

Waarom dit onderzoek?

Steeds meer ouderen worstelen met gezond eten en voelen zich eenzaam. Dat zijn twee belangrijke oorzaken van chronische ziektes.1 Eten wordt ook wel gezien als een sociale activiteit, waardoor ouderen die zich eenzaam voelen vaker minder plezier hebben in eten. Daardoor hebben ze vaker last van ondervoeding.

Daarnaast gaan digitale ontwikkelingen in hoog tempo door en wordt informatie vaker online aangeboden.2 De zorg verandert en eHealth speelt daarin een steeds grotere rol; zo zijn er veel meer mogelijkheden voor zelfmetingen. eHealth geeft mensen de mogelijkheid om gezonder te leven en om hun ziektes beter te managen. Juist voor een kwetsbare doelgroep – zoals ouderen die doorgaans vaker worstelen met (chronische) aandoeningen – is eHealth van belang. Door te letten op gebruiksvriendelijkheid kan een grote groep mensen eHealth gebruiken.

Methoden

WUR heeft samen met Roessingh Research and Development, WAAG en het Nationaal Ouderen Fonds (gefinancieerd door ZonMw) een app ontwikkeld met als