Log in
De resultaten van wetenschappelijk onderbouwde behandelingen voor de begeleiding en behandeling van eetstoornissen en gewichtsproblematiek zijn ontmoedigend.1 Zogenoemde ‘derde generatie’-gedragstherapieën als Acceptance and Commitment Training (ACT) kunnen hier verandering in brengen.
dr. Heidi Stiegelis

Acceptance and Commitment Training (ACT) is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie). De cliënt leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor hem of haar zijn (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om de cliënt mentaal veerkrachtiger te maken.

Verschil met andere modellen

Context

ACT is contextgericht. Dit is in tegenstelling tot de traditionele cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij de focus ligt op het individuele niveau en de symptomen die bijdragen aan psychologische distress. Bij de behandeling van een eetstoornis, zoals boulimia, anorexia nervosa en binge eating disorder, is een CGT-interventie gericht op hoe een individuele gedachte (zoals: ‘ik vind mezelf te dik’) bijdraagt aan een patroon van eetbuien en laxeren. ACT onderzoekt daarnaast ook hoe