Log in
Tien weken lang elke dag een work-out van zeven minuten: dat deden de diëtisten van het MUMC+. Hun doel: de theorie in de praktijk brengen, knelpunten ervaren en motiverende factoren ontdekken. In dit artikel beschrijven ze hun ervaringen en de resultaten.
Esther van den Hogen, Linda Hover, Maxime Kohlen, Anke Vroomen, Emmy Steiner

Waarom dit onderzoek?

Een uitzending van Dokters van morgen over spieren was de aanleiding. Daar aanvaardden mensen de uitdaging om gedurende drie maanden lang, iedere dag zeven minuten intensieve gerichte spierversterkende oefeningen te doen. Als team van diëtisten besloten we om deze ‘7-minute-challenge’ samen aan te gaan om zo de knelpunten te ervaren en motiverende factoren te ontdekken. Natuurlijk waren we ook benieuwd naar de effecten op onze spiermassa en spierkracht.

Methoden

De challenge bestond uit een dagelijkse 7-minute-workout naast de normale activiteiten gedurende tien weken. De work-out bestond uit veertien oefeningen van een halve minuut voor het trainen van benen, armen en core.
We inventariseerden de knelpunten en motiverende factoren met vragenlijstonderzoek en een focusgroep-interview. We maten de spierkracht en de spiermassa voor en na de tien weken: de spiermassa met bio-elektrische-impedantiemeting (BIS) en de spierkracht met handknijpkracht. Daarnaast maten we het energieverbruik in rust met indirecte calorimetrie (Q-NRG). Ook